Pohod po poteh roparskih vitezov


20. Jun 2020

Pohod roparskih vitezov bo 25.6. in je športna, kulturna in turistična prireditev, za vse kategorije pohodnikov.


Pot začnemo pred osnovno šolo Preska, na velikem parkirišču. Vodniki čakajo akademskih 15 min torej START je ob 8.15. Večji del poti se hodi po gozdnih poteh, ki dajejo prijetno senco. Prispemo do križišča, kjer se za kratek čas priključimo glavni cesti proti vasi Žlebe (po domače se vasi reče Marjeta). Na poti nas spremlja pogled proti našemu končnemu cilju, cerkvi Sv. Marjete, ki bo leta 2026 praznovala častitljivih 500 let.

Naš daljši postanek je letos pri Galeriji pod kozolcem v Žlebeh, kjer se nam priključijo še ostali pohodniki. Tukaj vas bomo letos pogostili in vam predstavili naše nadaljevanje poti. Pogostitev bo po vseh navodilih ki jih predpisuje NIJZ. Pohodniki, ki se nam pridružijo pri Galeriji pod kozolcem morajo biti na mestu ob 8.30. Pot nadaljujemo po novo začrtani poti, poti, ki so jo seveda poznali tudi vitezi Hertenberški ko so odhajali na svoje roparske pohode. V letu 2019 so arheologi pod vodstvom g. Gasparija raziskali novo področje v Polhograjcih, ki se imenuje KAŠČA, mi bi vam njihova odkritja letos predstavili. Krajši postanek in predstavitev raziskav in nadaljnjega dela na tem področju.
Nadaljujemo pot proti vznožju Jeterbenka (774 m), hribu, kjer naj bi včasih stala grajska utrdba ( 12. Stoletje). Med potjo vas na to opozori obeležje, ki vam nazorno pokaže kakšne oblike je bil. Člani TD Žlebe-Marjeta so obeležje postavili skupaj z Zavodom za kulturno dediščino. Nekje med potjo morda opazite tudi vodnega škrata (delo lokalnega umetnika Lada Vidmarja).

Pot nato nadaljujemo k našemu končnemu cilju cerkvi svete Marjete, kjer vsak pohodnik prejme malico in brezalkoholno pijačo. Zaradi predpisov NIJZ je malica že v naprej pripravljena.

Veseli bomo, če nas obiščete v čim večjem številu. Bodite primerno obuti in zdravi, za vse ostalo poskrbimo mi.


Spletno mesto uporablja piškotke. Z njimi zagotavljamo funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Več o piškotkih Se strinjam Onemogoči piškotke