Uporaba piškotkov na spletni strani


Pravna podlaga

Podlaga za obvestilo o piškotkih je spremenjen Zakon o elektronskih komunikacijah (Uradni list št. 109/2012; na kratko ZEKom-1), ki je začel veljati v začetku leta 2013 in je prinesel nova pravila glede uporabe piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje informacij ali dostop do informacij, shranjenih na računalniku ali mobilni napravi uporabnika.

Za več splošnih informacij o tem, kaj so piškotki priporočamo obisk dveh specializiranih strani www.allaboutcookies.org in www.aboutcookies.org


Kaj so piškotki?

Piškotki so majhne datoteke z informacijami, ki se začasno shranijo v brskalnik uporabnika. Glavni namen piškotkov je, da spletni strežniki prepoznajo vaš računalnik in spletni brskalnik, prilagodijo spletno stran ter poskrbijo za enostavnost in hitrost. Piškotki nam omogočijo, da vam prikažemo pravilne informacije, ki jih iščete in vas zanimajo.

Piškotki nam ne dajejo dostopa do računalnika in podatki, ki jih zbiramo preko piškotkov, ne vključujejo osebnih podatkov.


Onemogočanje piškotkov

Uporabnik ima lahko popoln nadzor na piškotki, saj jih lahko kadarkoli izbriše, omeji ali povsem onemogoči. Navodila, kako to storiti, se razlikujejo od naprave do naprave in so na voljo na domači strani posameznega proizvajalca programske opreme. Več informacij o izklopu piškotkov v Vašem brskalniku:


Katere piškotke lahko uporablja ta spletna stran

Ime piškotka Namen
PHPSESSID Za optimalen prikaz spletnega mesta
minicms Za optimalen prikaz spletnega mesta
gdrToggle Za optimalen prikaz spletnega mesta
_ga Piškotek storitve Google Analytics. Piškotek se uporablja za razlikovanje med uporabniki in sejami. Piškotek se posodobi vsakič, ko se podatki pošljejo Google Analytics. Piškotek se izbriše 2 leti po namestitvi.
_gid Piškotek storitve Google Analytics. Piškotek se izbriše po 24 urah po namestitvi.
_gat Piškotek storitve Google Analytics. Piškotek se uporablja za uravnavanje števila poslanih zahtevkov Google Analytics. Piškotek ne vsebuje informacij o uporabniku. Piškotek se izbriše po 1 minuti namestitve.
youtube.com Predvajanje YouTube video posnetka.
google.com Prikaz google zemljevida