Turistična društva


Turistično društvo PIRNIČE

Turistično društvo Pirniče povezuje kraje na savski terasi pod Šmarno goro - Verje, Zg. Pirniče, Sp. Pirniče, Vikrče in Zavrh pod Šmarno goro, njihove ljudi in običaje. Z rednimi prireditvami ohranja naravno in kulturno dediščino kraja, tradicijo in stare ljudske običaje. Lepo je obiskana tudi Pirniška učna pot, ki vodi po krajevnih znamenitostih naših vasi.

Turistično društvo PIRNIČE
Zgornje Pirniče 6, 1215 Medvode
T: +386 41 775 795
E: td.pirnice@gmail.com
W: www.pirnice.siTuristično društvo SMLEDNIK

Turistično društvo Smlednik je bilo ustanovljeno leta 1960. Že ob ustanovitvi so imeli jasno vizijo razvoja, vezano predvsem na kompleks Starega gradu (ureditev ceste do vrha, gradnjo turistično-gostinskega objekta, zaščita, obnova). Člani društva vseskozi skrbijo za grajski kompleks, poleg tega pa so v zadnjem desetletju preuredili tudi okrepčevalnico in opuščeno barako v svoje družabne prostore. Člani so se v veliki meri vključili tudi v obnovo Kalvarije in jo zdaj tudi redno vzdržujejo. Na tekmovanju v urejenosti in ocvetličenju krajev Entente Florale Evropa je Smlednik leta 2007 dosegel zavidljiv rezultat - srebrno priznanje.

Poleg tega pa je del dejavnosti TD Smlednik tudi priprava tradicionalnih dogodkov, ki združujejo prijetno druženje s športnimi in kulturnimi dejavnostmi. Vsako leto 27. aprila se podajo na spominski Pohod po poteh spominov in prijateljstva, v maju sodelujejo pri izvedbi sedaj že tradicionalnega vaškega dogodka Flancanje, drugo soboto v septembru izvedejo prireditev Grajski lonec. Na Starem gradu prirejajo tudi druge prireditve, bodisi za člane, bodisi za širši krog obiskovalcev, pogosto tudi v sodelovanju s KUD Smlednik.

Turistično društvo SMLEDNIK
Smlednik 4 B, 1216 Smlednik
T: +386 41 426 146
E: turisticno.drustvo@smlednik.si
W: www.smlednik.siTuristično društvo HRAŠE

Turistično društvo Hraše je bilo ustanovljeno leta 1989 z željo, da poveže vaščane v prijetnem druženju in ohranjanju kulturne in naravne dediščine ter v krepitvi turističnega razvoja vasi. Osnovni cilj je ohranjanje ljudskih običajev, kulturne dediščine kraja in skrb za urejenost vasi, za označbe turistično pomembnih točk ter izdajanje turistične literature - razglednic, prospektov. Z veseljem sodelujejo na različnih prireditvah z ostalimi društvi in posamezniki, ki delujejo v krajevni skupnosti, v občini, pa tudi širše.

Vsako leto ob koncu zime veselo zakurijo pusta, da bi čim prej pregnali mraz. Že vrsto let organizirajo spomladansko čistilno akcijo in sodelujejo tudi pri širši akciji Očistimo Slovenijo. Značilnost Hraš so tudi žabe, ki v prvih toplih deževnih spomladanski dnevih svoje bivališče na hribu na južnem robu vasi zamenjajo za Hraško mlako. Turistično društvo sodeluje pri pomoči žabam, da varno prečkajo cesto Škofja Loka – Kamnik.

Spomladi (v začetku aprila) tradicionalno organizirajo Memorial Henrika Sečnika, katerega osrednja nit je mednarodno tekmovanje vlečnih psov, v ljubiteljski kategoriji pa se v Teku s kužki lahko pomerijo od najmlajših do malo manj mladih. Da je za vsakogar nekaj, poskrbijo lokalni ponudniki s hrano, pijačo in domačimi izdelki. Dogodek vedno popestrijo tudi jahači Jahalnega centra kmetije Janhar z dresurnimi nastopi kvadrilj, kjer se lipicanci pokažejo v vsej svoji lepoti, gledalci pa lahko uživajo v harmonični usklajenosti gibanja jahačev in konj.

Le nekaj dni po poletnem enakonočju, 23. junija, na kresni večer, vam na čudoviti lokaciji ob bajerju v Hrašah ob svetlobi kresa pričarajo prve radosti toplih poletnih noči. Kratkemu kulturnemu programu, v katerem obujajo običaje kresne noči, sledi druženje ob prijetni glasbi ter hrani in pijači.

Leto tradicionalno zaključijo na svetega Štefana dan (26. decembra), ko je v cerkvi sv. Jakoba v Hrašah blagoslov soli in konj. Ta dan okoliški lastniki v sedlu, z vozom ali peš v sprevodu pripeljejo svoje skrbno urejene konje k cerkvi na žegnanje, vsi obiskovalci pa za spomin prejmejo tudi lične žakeljčke soli.

Turistično društvo HRAŠE
Hraše 36, 1216 Smlednik
T: +386 31 839 680 in  +386 41 390 366
E: td.hrase@smlednik.siTuristično društvo DRAGOČAJNA - MOŠE

Turistično društvo Dragočajna-Moše je bilo ustanovljeno leta 1973 in trenutno vključuje preko 130 članov. Deluje na področju vasi Dragočajna in Moše. V okviru društva člani uresničujejo svoje in skupne interese na področju razvoja turizma. Društvo vsako leto organizira različne prireditve, ki jih z veseljem obiščejo tako domačini kot tudi obiskovalci od drugod.

Najbolj poznana prireditev je Slovenski dan v Dragočajni. Dogaja se v juniju v naravnem okolju, pri izvedbi prireditve sodelujejo vaščani, ki se trudijo, da jedi, značilne za ta okoliš, ne bi utonile v pozabo. Obiskovalci si lahko ogledajo in poizkusijo domače dobrote, prireditev pa popestrijo ljudski godci, pevski zbori in ljudski plesi.

TD Dragočajna-Moše je zelo aktivno tudi pri urejanju in ohranjanje čiste narave in vaškega okolja, saj skrbi za ocvetličenje in čiščenje vasi ter primerno vzdrževanost sprehajalnih poti. Člani se družijo tudi ob balinanju na velikonočni ponedeljek, jeseni pa ob nabiranju gob v okviru tekmovanja za Naj jurčka. Zadnja prireditev leta je v decembru, ko se po Dragočajni in Mošah sprehodi Sveti Miklavž v spremstvu parkeljnov.

Turistično društvo DRAGOČAJNA - MOŠE
Dragočajna 14 A, 1216 Smlednik
T: +386 41 271 427
E: td.dragocajna-mose@smlednik.si
W: facebookTuristično društvo KATARINA

Zahodno od Ljubljane leži razgibano območje predalpskega sveta – Polhograjsko hribovje, katerega del je tudi Topol pri Medvodah ali Katarina. Katarina je ljudsko poimenovanje vasi in njene širše okolice – gre za ime župnijske cerkve, katere zavetnica je sv. Katarina Aleksandrijska.
Parkirišče pred podružnično osnovno šolo Topol je izhodišče za številne smeri (Sv. Jakob, Jetrbenk, Rog, Belo, Govejek, Osolnik, Grmada, Tošč...) in za obe učni poti (Pot divjega petelina in Pot suhih hrušk). Čez Katarino so speljane številne pohodne poti.
Razgibane strmine v okolici Grmade in Tošča so prostranstva gamsov in muflonov, samotni gozdovi bivališče zaščitenemu divjemu petelinu. Gorski občutek nam dajejo zaščitene rastlinske vrste: blagajev in dišeči volčin, clusijev svišč, kranjska lilija, v najbolj skritih kotičkih celo planika. Za lakoto in žejo je poskrbljeno vsak dan razen četrtka v gostilni Dobnikar, ob vikendih in praznikih pa tudi v gostilni na Vihri in Pr Jur.

Tradicionalni dogodki
  • April in september: tržni dan pod kozolcem na Vihri
  • Maj: Prvomajski nagelj pri Dobnikarju
  • Junij: kolesarski vzpon na Katarino, tek na Katarino
  • Julij: pohod Od Jakoba do Jakoba, košnja na sv. Jakobu
  • Oktober: Kostanjeva nedelja

Turistično društvo KATARINA

Topol pri Medvodah 17, 1215 Medvode
T: +386 31 365 186
E: td.katarina@gmail.com
W: facebook
Turistično društvo GORIČANE - VAŠE

Goričane so vas ob cesti, ki vodi iz Medvod skozi Presko in proti Sori. Tam boste zagledali tudi najbolj znano znamenitost Goričan, to je grad Goričane. Grad Goričane je dobil ime po starem gradu, ki je nekoč stal na griču nad sedanjo graščino in naj bi bil zgrajen že leta 928.

Skozi vas teče reka Sora, ki s svojim znamenitim jezom in brzicami pri tovarni papirja Goričane daje lepo in prijazno okolje ribičem in kopalcem. Nad jezom ponuja rekreativnim športnikom možnost čolnarjenja s kanuji, prostrani travnik v neokrnjeni naravi pa skorajda neomejene možnosti sprehodov, teka in drugih oblik rekreacije.

Apnenčasta sestava tal v Goričanah botruje nastankom kraških jam. Tako imenovana Babja luknja, naravna kraška jama v kotu doline južno od gradu, je dobila ime po legendi, ki pripoveduje , da so se v času turških vpadov tam skrivala dekleta in žene pred Turki.
Turistično društvo Goričane-Vaše je organizator ene največjih prireditev v občini Medvode, Noč parkeljnov v Goričanah. Gre za mednarodno prireditev, ki se je v novembru vsako leto udeleži preko 500 nastopajočih iz Slovenije, Avstrije, Italije, Hrvaške in Švice.

Poleg tega organizirajo še: Prvomajsko kresovanje, Kino na prostem in etnološko prireditev Ko vaško jedro oživi.


Turistično društvo GORIČANE - VAŠE

Goričane 39, 1215 Medvode
T: +386 41 613 050
E: info.goricane@gmail.com
W: facebookTuristično društvo ŽLEBE-MARJETA

TD Žlebe- Marjeta je bilo uradno ustanovljeno leta 2004, skupina zanesenjakov pa je že eno leto prej organizirala zelo uspešen in dobro obiskan prvi pohod po poteh roparskih vitezov. Društvo šteje nekaj čez štirideset članov, je majhno društvo, vendar izredno aktivno vsa leta delovanja.

Žlebe so zelo stara vas. Na Jeterbenškem gradu so v starih časih živeli roparski vitezi, ki so ljudem v okoliških krajih ropali hrano in živino. Imenovali so se Hertenberški vitezi in po njih je tudi Jeterbenk dobil ime. Na vrhu Jeterbenka, kjer je stal razgledni stolp, pa je danes postavljen velik križ, na katerem je pritrjeno ogledalo. To ogledalo je vaščanom služilo, da so lahko videli, kakšno bo vreme.

V teh časih je bila ena najlepših cerkva Sveta Marjeta v Žlebeh. Zgrajena je bila leta 1526 iz razvalin starega Jeterbenškega gradu, ki je bil porušen v hudem potresu leta 1511. Danes je cerkev Sv. Marjete pod spomeniškim varstvom.

Turistično društvo ŽLEBE-MARJETA
Žlebe 30, 1215 Medvode
T: +386 31 808 064
E: td.zlebemarjeta@gmail.com
W: facebookTuristično društvo ZBILJE

Zbilje so vas, ki je najbolj poznana po Zbiljskem jezeru. Prvič so bile Zbilje omenjene že leta 1311. Središče Zbilj je včasih predstavljala cerkev sv. Janeza Krstnika, zgrajena 1883/1884 na mestu starejše, danes pa to vlogo prevzema Zbiljsko jezero. Samo jezero je umetnega nastanka, saj je nastalo leta 1953, ko je bila v Medvode postavljena prva hidroelektrarna. Istega leta so Zbiljci ustanovili tudi turistično društvo, ki je dejavno še danes in skrbi za razvoj ter promocijo Zbilj. Da svoje delo odlično opravljajo, so v dokaz številna priznanja v slovenski akciji Moja dežela – lepa in gostoljubna.

Turistično društvo ZBILJE
Zbilje 30, 1215 Medvode
T: +386 31 302 360
E: tdzbilje@gmail.com
W: www.minimum.si/tdzbilje
FB: facebookTuristična zveza MEDVODE
Cesta kom. Staneta 6, 1215 Medvode
T: +386 31 808 064
E: tz.medvode2@gmail.com
W: facebook


Turistična zveza SLOVENIJE
Miklošičeva 38, 1000 Ljubljana
T: +386 1 43 41 670
E: info@turisticna-zveza.si
W: www.turisticna-zveza.si

Spletno mesto uporablja piškotke. Z njimi zagotavljamo funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Več o piškotkih Se strinjam Onemogoči piškotke