I sapori di Medvode


Il segmento culinario nel turismo è sempre stato uno dei più importanti, ma negli ultimi anni ha acquisito ulteriore importanza e questo intreccio non è mai stato così stretto come allora. Il cibo ha smesso da tempo di essere qualcosa che soddisfa semplicemente la fame. Il cibo è un piacere, un modo per conoscere un luogo e sta diventando sempre più il motivo principale di visita. Molte esperienze gastronomiche offerte dalla cucina nazionale, regionale e locale sono strettamente legate al patrimonio culturale, quindi noi dell'Ente pubblico di Sotočje Medvode abbiamo deciso di unire sotto un unico nome numerosi eventi culinari che si svolgono in diverse parti del comune di Medvode: I sapori di Medvode


Utrinki iz dogodkov


Da un lato, si tratta di eventi che hanno un forte background nel patrimonio culturale dell'area più ampia di "Medvode" o gli eventi culinari di questa zona sono in primo piano, d'altra parte ci sono eventi culinari che hanno trovato spazio a Medvode, e rappresentano la cucina di altre parti della Slovenia o alcuni segmenti della cucina mondiale.

Oltre alla cucina, un segmento molto importante del turismo di eventi. Eventi culinari attraenti e ben progettati a   Medvode negli ultimi anni hanno attirato un gran numero di visitatori, ma intendiamo unirli sotto un nome comune e siamo convinti che possiamo aumentare ulteriormente il numero di visitatori, gli eventi possono essere ulteriormente utilizzati come un'opportunità per presentare   Medvode   a più persone. 

Spomladanska tržnica pod kozolcem – 14. april
Spomladanska različica tržnice pod toplarjem v organizaciji TD Katarina in Gostilne na vihri na odlični lokaciji in nepozabnim razgledom bo ponudila tržnico izdelkov lokalnih pridelovalcev, degustacije, ponudbo piva in vina, nagradne igre.

Prvomajski nagelj na Katarini – 1. maj
Tradicionalna prireditev na praznik dela vas vabi v Gostilno Dobnikar, kjer bo poleg tradicionalnega delavskega obroka poskrbljeno tudi za kulturni program in prijetno razpoloženje.

Festival kranjske klobase – 25. maj
V letu 2018 želimo obuditi eno najprepoznavnejših prireditev v občini Medvode – festival kranjske klobase. Predstavili se bodo vsi certificirani proizvajalci kranjskih klobas, degustirati bo mogoče raznovrstne jedi iz kranjske klobase, se v kuharski delavnici naučiti kuhati določene jedi, vse skupaj pa bo, kot se za pravi festival spodobi, podprli z dobro glasbo.

Okusi sotočja – 1. junij
V sklopu odmevnega in dobro obiskanega festivala Medvode v gibanju (vrhunec festivala bo 3. nočni tek Medvode, ob 20.15, s štartom iz centra Medvod) boste lahko uživali tudi v Okusih sotočja. Na enem mestu bo mogoče okušati jedi, ki bodo predstavljale največje kulinarične prireditve v občini Medvode (bbq fest, grajski lonec, praznik kranjske klobase, Slovenski dan v Dragočajni).
http://www.festivalmedvode.si/okusi-sotocja

Slovenski dan v Dragočajni – 23.junij
Glavna značilnost prireditve je trud gospodinj, da jedi, tipične za okoliš, ne bi utonile v pozabo. Prireditev je tudi priložnost za izmenjavo receptov jedi, ki so bile nekoč del jedilnika v tem delu Slovenije. Predstavljenih je prek 40 različnih vrst jedi in pijač, od preprostejših piškotov, flancatov, potic in domačih marmelad do bolj za pripravo zapletenih jedi na žlico, kot so vampi in ričet. Vse jedi gostje lahko tudi poskusijo. V spremljajočem programu sodelujejo ljudski godci, ljudske pevke, pevski zbori in folkloristi, prizorišče pa obiščejo tudi starodobniki s traktorji in starodobno kmetijsko mehanizacijo, z vozovi ter s konji z vprego.

Wild west fest on fire – 9. – 11. avgust
Septembra 2017 je ob Zbiljskem jezeru potekalo prvo tekmovanje v smokanju – 1. slovenski BBQ open po pravilih KCBS, organizator, v Medvodah ustanovljeno Slovensko BBQ društvo, pa se je v letu 2018 povezal z organizatorji ljubljanskega country festivala in skupaj pripravil WILD WEST FEST ON FIRE. Tudi letos bodo ob Zbiljskem jezeru prisotni svetovno znani plesni in BBQ inštruktorji, vrhunski country bendi, western stojnice, konjeniške igre, ameriški oldtimerji, odlična BBQ ponudba najboljših slovenskih smoke house gostincev in nenazadnje odlicno slovensko Craft pivo…vse na enem mestu.

Grajski lonec – 14. september
Pod mogočnim obzidjem smledniškega Starega gradu bo potekalo že šesto tekmovanje v kuhanju grajskega lonca. Okoliška turistična društva tekmujejo v pripravi posebnega grajskega golaža, obiskovalci pa izberejo zmagovalca. S kvizom in iskanjem skritega zaklada je poskrbljeno tudi za mlade družine, obiskovalci bodo lahko sestavljali velikanski puzzle.

Jesenska tržnica pod kozolcem – 9. september
Jesenska različica tržnice pod toplarjem v organizaciji TD Katarina in Gostilne na vihri na odlični lokaciji in nepozabnim razgledom bo ponudila tržnico izdelkov lokalnih pridelovalcev, degustacije, ponudbo piva in vina, nagradne igre, peka v žerjavici…

Jesen pod Černetovim toplarjem – 29. september
Turistično društvo Pirniče v sodelovanju s ekološko kmetijo Pr'Črnet pripravlja etnološko kulinarično prireditev. S ponudbo na stojnicah bodo sodelovali tudi lokalni predelovalci in proizvajalci.

Kostanjeva nedelja na Katarini – 6. oktober
Tradicionalna prireditev TD Katarina, kjer bo ključno vlogo odigral pečen kostanj, svoje pa bodo dodali številni lokalni proizvajalci in pridelovalci, tekmovanje v kuhanju krompirjeve enolončnice in otroški kotiček.

Tekmovanje v kuhanju vina in čaja – 21. december
Tekmovanje v kuhanju vina in čaja je zagotovo en najbolj prepoznavnih dogodkov medvoškega veselega decembra, v letošnjem letu bo na že njegova šesta izvedba. Ekipe medvoških krajevnih skupnosti se med seboj pomerijo v kuhanju vina in čaja na stojnicah v centru Medvod, obiskovalci pa z glasovanjem izberejo najboljšega. Vse skupaj je podprto z dobro glasbo v živo.


okusi medvod, medvode, kulinarika