Občina Medvode


Slovenska Mezopotamija, popek sveta, ter Zwischenwässern ali preprosto Medvode, ... Zgodovinska obeležja kraja, ki stoji na sotočju rek Save (Tigrisa) in Sore (Evfrata), segajo v prazgodovino, razvijati pa se je začel proti koncu 15. stoletja, ko je cesar Friderik Tretji dovolil zgraditi most ob sotočju. In mostovi so v naselju, ki stoji na sotočju, še danes ključnega pomena.


Medvode so prepričljivo mestece s pestro zgodovino in bogato kulturno dediščino. Te dobrine, podedovane iz preteklosti, Medvoščanom veliko pomenijo in so ponosni nanje, obenem pa kažejo razvoj kraja čez čas. Mogočni gradovi, številne čudovite cerkve ter kapelice predstavljajo velik del medvoške zgodovine, ki sega v 10. stoletje, ko je bil naš kraj prvič omenjen v razmejitvenih listinah. Starejši prebivalci Medvod se radi ozrejo po preteklosti in v njej vidijo možnosti za nadaljevanje šeg in običajev, obenem pa se nad njimi navdušujejo tudi mladi, ki jim domači kraj veliko pomeni. Mnoga medvoška društva skrbijo za ohranitev kulturne dediščine in s svojimi prireditvami ponujajo možnost zbiranja enako mislečih, ki se trudijo preteklost ohraniti živo.


Medvode pa se zadnja leta morda še najlažje poistovetijo z bogato in razgibano naravno dediščino. Hribovit svet z ravnino, po kateri sta se razlili reki Sava s sicer umetnim jezerom, in Sora, ki proti sotočju drvi iz Dolomitov, ponuja raznolik prostor mnogim živalim in rastlinam. Ta razgibanost ponuja tukajšnjim prebivalcem in obiskovalcem mnogo možnosti za aktivno preživljanje prostega časa v vseh letnih časih. Pozimi tek na smučeh, sankanje, poleti kopanje v rekah in jezeru, rafting, ribolov; prav v vsakem letnem času pa pustolovce vabijo Polhograjsko hribovje, Šmarna gora, Zbiljsko jezero in Stari grad Smlednik, da se po in ob njih sprehodite ter si privoščite zaslužen oddih. Ob lepem vremenu Medvode privabijo še tako zahtevne popotnike in kolesarje. Okolje prebivalcem pomeni zavetje pred hitrim svetom, v katerem živimo, šolarjem ponuja naravno učilnico, obiskovalcem pa možnost za oddih in rekreacijo.