Kaj videti


MED vodami

...kjer se na sotočju ne združujejo le vode, ampak tudi misli, da stečejo v novo, močnejšo smer...


Medvode so svoje ime dobile, ko se je naselje začelo razvijati na samem sotočju rek Save in Sore, kjer je še danes središče mesta. Voda je pomemben dejavnik razvoja in vsakdanjega življenja tudi drugje v skupnosti. Zaradi jeza na reki Savi je nastalo Zbiljsko jezero - ena glavnih turističnih točk v občini. Sredi polja v Spodnjih Pirničah stoji Topli izvir Straža, nekoč kraj, kjer so perice prale perilo, danes pa priljubljena kopalna točka številnih obiskovalcev. Voda je pomemben vir življenja tudi v Hrašah, kjer je v mokrišču življenjski prostor našlo pravo živalsko kraljestvo.

MED hribi

...v zatočišču dreves, čistega zraka in vode krajinskega parka Polhograjskih Dolomitov...


Medvode so geografsko umeščene med dve dobro znani hribovji. Na eni strani Grmada, višja sestra bolj znane Šmarne gore, na drugi veliki del Polhograjskih Dolomitov, poznanih tudi po imenu Polhograjci. Številni vrhovi, kot so zgodovinski Jeterbenk, prikupni sveti Jakob, poraščena Tošč in Hom, naseljen Osolnik, kamnita Grmada in obljuden Govejek, so krasna izhodišča za pohodnike, saj so značilni po lepih razgledih, pestrem rastlinstvu in raznolikem živalskem svetu, ki ga lahko srečujete po poti. Na nekaterih delih pa v mesecu maju lahko opazite skrivnostne in čudovite cvetove zaščitenega Blagajevega volčina (Daphne Blagayana).

MED ljudmi...

...kjer vas znamo sprejeti in gostoljubno ter spoštljivo v dlani razdeliti žetev dediščine ...


»Oj Triglav moj dom, kako si krasan …« je nekoč pel Jakob Aljaž – župnik, skladatelj, publicist in planinec, ki se je rodil 6. julija 1845 v Zavrhu pri Medvodah. Med župnikovanjem na Dovjem je za pet goldinarjev kupil Kredarico in vrh Triglava ter tam dal zgraditi skromno zavetišče, imenovano Aljažev stolp, ki je med pomembnejšimi simboli slovenskega naroda. V Spodnjih Pirničah pa se je 27. marca 1911 rodil partizanski narodni heroj Franc Rozman Stane, ki je osnoval štajerski partizanski bataljon in z njim sodeloval pri napadu na Šoštanj ter v več bitkah v zimi 1941/42. Njegovi nazivi so se kar vrstili, postal je komandant druge grupe odredov, komandant 4. štajerske operativne cone in nato poveljnik Glavnega štaba NOV in POS. V Sori pri Medvodah je dolga leta služboval duhovnik in književnik Fran Saleški Finžgar, avtor enega najpomembnejših slovenskih zgodovinskih romanov Pod svobodnim soncem ter dramskega besedila Veriga, snov za katerega je dobil v bližnji vasi Senica, kjer Verigo vsakih pet tudi uprizarjajo.

MED legendami

...kjer sobivajo obrisi preteklosti in občutki sedanjosti ter kjer duh davnine pusti pečat spomina...


Morda poznate viteze Hertenberge (Jeterbenk), ki so nekoč ropali bogate in dajali revnim? Ste slišali za legendo o Smledniškem graščaku, ki je izgubil partijo kart proti hudiču in se zato moral odreči svojemu bogastvu, hčeri in nazadnje še duši? Kaj pa zgodbo o beraču, ki ga je pojedlo tele in se zato Pirničam reče »Na telečjem«?

MED dobrotami

...narejenimi po receptih naših babic, ki se bohotijo z nepozabnimi okusi ter vsebujejo ščepec sodobne kulinarike...


Brez težav lahko rečemo, da je za žejne in lačne obiskovalce v Medvodah dobro posrbljeno. Imamo skoraj vse, kar je potrebno za sodobno kulinarično ponudbo: vode, gozdove, travnike in pašnike, njive in sadovnjake, kmetije, nekaj odličnih gostinskih hiš, tri turistične kmetije, … Medvode ležijo v bližini Ljubljane in so eno od najbolj obiskanih območij za izletnike, popotnike in planince. Pohvalimo se lahko s tremi gostilnami, ki nosijo naziv »Gostilne Slovenija«: Gostilna Belšak na Golem Brdu, Gostilna Dobnikar na Topolu in Gostilna Mihovec v Zgornjih Pirničah.

MED dogodki

...kjer ure minevajo hitreje in se dobro razpoloženje razmnoži, legende pa postanejo danes...


Kljub temu da so mlado mesto, se Medvode lahko pohvalijo s številnimi dogodki in prireditvami, ki že dolga let privabljajo obiskovalce od blizu in daleč. Posebej Športna dvorana Medvode je zadnje sezone postala zagotovilo za odmevne prireditve, na primer koncert Perpetum Jazzile, Slovenec leta, državno prvenstvo v plesih, mednarodno prvenstvo v badmintonu, silvestrovanja, pustovanja… Za skoraj že preveč dogajanja pa poskrbijo še številna kulturna, turistična in športna društva v lokalni skupnosti, ki s svojimi dogodki prispevajo, da med vodami ni nikoli dolgčas.

MED prostim časom

...kjer se lahko spočijete ob žuborenju reke, potoka, ali drugače oddahnete ob dotikanju narave...


Vas zanima prijeten sprehod, gosposka igra, čolnarjenje? Prijetne dileme, kako preživeti prosti čas, so danes redke kot ta čas. Mogočni Smledniški Stari grad s čudovitim razgledom bo zagotovo prava izletniška točka za pohodnike. Rekreacijo ob partiji golfa si lahko privoščite na golf igrišču Diners v neposredni bližini, zaslužen oddih v Kampu Smlednik v Dragočajni, Zbiljsko jezero pa s čolnarjenjem še omogoči pristni stik z naravo, ki ga verjetno zaradi številnih labodjih spremljevalcev ne boste nikoli pozabili.

MED prijatelji

...kjer postane čas večen ter so razdalje nepomembne, meje zabrisane in druženja nerazdružljiva...


Občina Medvode je v letu 2015 podpisala prvo listino o pobratenju, in sicer s francoskim mestom Crest, mednarodno sodelovanje pa začela krepiti tudi z italijanskim mestom Ponte San Nicolo, nemškim mestom Nidda in srbskim mestom Zaječar. Mest ne povezujejo zgolj skupni evropski projekti, temveč tudi različne izmenjave na področju kulture in turizma, predvsem pa iskrena prijateljstva, ki so se in se tkejo med obiski.